{Photovoltaic installer}
Al 18.000
tevreden klanten !

Groenestroomcertificaten, premies en hulpverlening in BrusselAlles weten over de financiële steunmiddelen voor uw fotovoltaïsche investering in Brussel

Samenvatting van de voordelen van fotovoltaïsche energie


Fotovoltaïsche groenestroomcertificaten
 • Voor een installatie ≤ 5 kwc : per Mwh (=1000 kwh) geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie, ontvangt u 3 groenstroomcertificaten.
 • Voor een installatie > 5 kwc : per Mwh (=1000 kwh) geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie, ontvangt u 2,4  groenstroomcertificaten.  

Deze certificaten worden u gedurende 10 jaar toegekend. De huidige gemiddelde prijs van een groenstroomcertificaat, schommelt rond 83 EUR en u zal hieronder vaststellen waarom deze niet gauw zal zakken.

Om groenestroomcertificaten te verkopen, moet u contact op nemen met een elektriciteitsleverancier actief in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest of een tussenpersoon. Nadien, hoeft u  de transactie via de intranet van BRUGEL te vervolledigen, regulatie Commissie voor de energie te Brussel.   


Gemeentelijke premie

Verschillende Brusselse gemeenten kennen premies toe voor energiebesparende investeringen, vooral bij fotovoltaïsche installaties.


Elektriciteitsbesparingen

Voor elke kwh geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie, bespaard u tussen 0,18 € en 0,22 €.

Voorbeeld : een productie van 5.000 kwh genereert een jaarlijkse besparing tussen 900 € en 1.100 €.  


Fotovoltaïsche groenestroomcertificatenRekenregel voor groenestroomcertificaten

Groenestroomcertificaten (GC) beloont de hernieuwbare energie producenten. Deze worden toegekend op basis van de hoeveelheid groene energie die u produceert. U kan uw groenestroomcertificaten verkopen aan uw gemeente of aan groene certificaten kopers.  (producenten van grijze energie, “vervuilers”), die zonder deze boetes zou moeten betalen. Deze certificaten zijn toegekend door de Energie Regulatie commissie (BRUGEL).

In Brussel Hoofdstedelijk gewest, geld enkele de productie van uw fotovoltaïsche instelling voor de berekening van het aantal groenstroomcertificaten waarop u recht hebt.

 • Voor een fotovoltaïsche installatie ≤ 5 kwc : kent het Brussel Hoofdstedelijk Gewest telkens 3 groenestroomcertificaten toe,  per 1.000 kwh geproduceerd. Voor een installatie > 5kwh, krijgt u per geproduceerde Mw, 2,4 groenestroomcertificaten.
   
 • Momenteel, bedraagt de gemiddelde prijs voor een GC 83 EUR en zoals vermeld op de website van het Brusselse leefmilieu :

"De electriciteitsverdelers zijn steeds geïnteresseerd in GC omdat zij een quota certificaten moeten leveren,  proportioneel aan de hoeveelheid elektriciteit geleverd aan hun klanten ( 3,5% in 2013). Indien zij hun quato niet bereiken, moeten de leveranciers een boete van 100 EURO betalen per ontbrekend certificaat."

 • Momenteel is het aanbod van GC niet voldoende om aan de behoefte van de leveranciers te voldoen,  u zal dus geen moeite hebben om deze te verkopen.

"Bovendien heeft de Brusselse regering de vastgestelde quota’s van de elektriciteitsleveranciers verplicht tot in 2025.  Daar stijgen jaar na jaar en verzekeren zo voor de duurzaamheid van het systeem voor wat de groenestroomcertificaten betreffen."  

Voorbeeld 1 : installatie van 4.860 Wp

De firma Dupuis is in het bezit van een installatie van
4.860 Wp dat jaarlijks ongeveer 4.200 kWu zal produceren.

De familie Dupuis zal dit jaar recht hebben op
4,2 * 3 GC .
In totaal komt dit neer op 12,6 GC.

Deze 12,6 GC hebben een gegarandeerde waarde
van 1.045,8 € (12,6 * 83 €).


Voorbeeld 2 : Installatie van 20.000 Wp

De familie Demets is in het van een installatie van
20.000 Wp dat jaarlijks ongeveer 19.000 kWu zal produceren.

 • De familie Demets zal dit jaar recht hebben op
  19 * 2.4 GC.
 • In totaal komt dit neer op 45,6 GC.

Deze 45,6 GC hebben een gegarandeerde waarde
van 3.784,8 € (45.6 * 83 €).


Om u een idee van de rentabiliteit van uw fotovoltaïsche installatie te geven volgens uw regio en uw verbruik profiel, vol de onderstaande link.


Hoe de groenestroomcertificaten bekomen ?Wanneer en hoe kan ik deze groenestroomcertificaten ontvangen?

Om uw eerste groenstroomcertificaten te ontvangen, moet uw installatie goedgekeurd worden door een onafhankelijke controle instelling  en daarna aanvaard door BRUGEL.

Concreet, Energreen onderneemt al deze stappen. Voor uw informatie, zal de agreatie van uw fotovoltaïsche installatie gewoonlijk gehouden worden binnen 10 werkdagen na de installatie en voor BRUGEL duurt dit 30 dagen nadat uw dossier aanvaard wordt.

Van zodra uw dossier aanvaard is, zal u een gebruikersnaam en password ontvangen waarmee u toegang zal hebben tot uw effectenrekening alsook al de nodige uitleg om index opname te maken.

Het is ook via deze effectenrekening dat u uw certificaten ontvangt en verkoopt.

Uw groenestroomcertificaten verkopen

Indexopname, het ontvangen van groenestroomcertificaten en de verkoop hiervan wordt gedaan met behulp  van uw online effectenrekening waarvoor u een gebruikersnaam en password zal ontvangen wanneer uw aanvraag door BRUGEL aanvaard zal worden. Dan kan u uw groenestroomcertificaten verkopen aan diegene diet het meeste biedt.

Een lijst van de kopers kan u door te klikken hier vinden.

Voor meer informatie, raadpleeg ook de BRUGEL site.Gemeentelijke premie

Verschillende Brusselse gemeenten kennen premies toe voor energiebesparende investeringen, evenals voor een  fotovoltaïsche installatie. Daar deze zeer verschillend zijn van gemeente tot gemeente, is het onmogelijk voor ons hiervoor een lijst bij te houden.

Wij nodigen u dan ook uit om contact op te nemen met het Urbanisme of dienst milieubeheer van uw gemeente, om te zien dat een dergelijke premie wordt toegekend.  U kan ook de volgende site hiervoor raadplegen www.logement.brussels


Warnings: The assetbundler plugin may be incompatible with this version of Wheels, please look for a compatible version of the plugin
Application: 5EC0C4A92446FB12C6AC6F2B9EC19A62 [Reload]
Framework: CFWheels 1.4.5
Active Environment: Development [ Design, Testing, Maintenance, Production]
Host Name: solar02.energreen.be
CFML Engine: Railo 4.2.1.008
Default Data Source: Www_nrg_test
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: assetbundler
Route: Dispatch
Controller: Dispatch
Action: Index
Parameters: slug3 = premies-hulp-brussel
slug1 = fotovoltaische-panelen
slug2 = rentabiliteit-premies-hulp
Execution Time: 88ms (beforefilters ~84ms, view ~3ms, requeststart ~1ms, setup ~1ms)
Help Links: Documentation, Mailing List, Issue Tracker